top of page

Tietoja FC Vito -toiminnasta

FC Vito -projekti on Liikunnan Kehitysyhteistyö - LiiKe ry:n ja sen tansanialaisen kumppanijärjestön, Sports Development Aid Tanzanian, kehitysyhteistyöhanke, joka sai ensimmäisen kipinänsä Suomen Tansanian suurlähetystön ajatuksesta Dar es Salaamissa: "Mitä jos lähetettäisiin tansanialainen jalkapallojoukkue Helsinkiin osallistumaan yhteen maailman suurimmista nuorisojalkapalloturnauksista – Helsinki Cupiin?"

 

Ryhdyimme tuumasta toimeen ja vuonna 2000 ensimmäinen Fc Vito poikien joukkue matkusti eteläisen Tansanian alueelta Mtwarasta Dar es Salaamiin. Pojat hyppäsivät lentokoneeseen ja suuntasivat kohti tuntematonta, kylmää ja kaukaista maata jossain pohjoisessa, maata nimeltä Suomi. FC Viton pojat nauttivat vierailustaan ja heidän vierailunsa saavutti paljon huomiota mediassa. Siitä lähtien joka vuosi Tansaniasta poika- tai tyttöjoukkue pelaamaan Helsinki Cupiin. Oi sitä ilon ja innostuksen määrää, jota näistä tansanialaisista taitureista löytyy!

 

Vuonna 2010, projektin kymmenvuotisjuhlavuotena, projekti arvioitiin ja kaikkia projektiin osallistuneita jalkapalloilijoita haastateltiin. Tarkoitus oli selvittää, mitä pelaajien elämässä oli tapahtunut vierailun jälkeen. Selvisi, että valinta FC Vito-joukkueeseen, harjoittelu joukkueessa ja vierailu Suomeen oli ollut positiivinen kokemus projektiin osallistuneille. Projekti ei kuitenkaan ole pelkästään urheilua ja matkustamista; projektin tarkoitus on kannustaa nuoria käymään koulussa. Jokaisen joukkueessa pelanneen nuoren koulumaksut maksetaan yläkouluun loppuun asti.

 

FC Vito -projekti jatkaa toimintaansa ja kehittyy jatkuvasti. Projektin edetessä on tehty pieniä muutoksia, jotta projekti olisi kestävämpi. Viime vuosina joukkueet saapuivat Mtwaran läänistä, mutta vuonna 2013 FC Vito/Lindi Boys saapui Lindin läänistä, jossa projekti toistaiseksi jatkuu. Vuoden 2014 tyttöjoukkue tuli Suomeen Ruangwan alueelta Lindin maaseudulta. Vuonna 2015 luonamme vierailee FC Vito/Kilwan 11-vuotiaiden poikien joukkue Kilwa Masokon historiallisesta kaupungista Intian valtameren rannikolta.  

 

 

Löydät lisää tietoa FC Vito -toiminnasta ja aiempien vuosien joukkueista vanhoilta nettisivuiltamme: fcvito.wordpress.com/

 

Liikunnan Kehitysyhteistyö - LiiKe ry:   www.liike.fi 

 

Sports Development Aid Tanzania:    www.sportsdevelopmentaid.com

© 2015 by LIIKUNNAN KEHITYSYHTEISTYÖ.

  • Twitter Classic
bottom of page